Αφιέρωμα: Nησί του Πάσχα

Easter-Island

Πού θα πάμε το Πάσχα; Μα πού αλλού από το «Νησί του Πάσχα»!

από τον Ανδρέα Ξ.

Μπορεί να μην έχει σχέση με το Πάσχα που όλοι γνωρίζουμε, αλλά δεν παύει να είναι από τους προορισμούς που κάθε τέτοια εποχή έρχεται στο μυαλό μας.

Το Νησί του Πάσχα ή αλλιώς Ράπα Νούι, το οποίο σημαίνει στη γλώσσα τους «Μεγάλο Νησί», είναι νησί της Πολυνησίας που βρίσκεται στον Ειρηνικό και αποτελεί επαρχία της Χιλής. Έχει έκταση 163 km2 και πληθυσμό περίπου 2.270 κατοίκους. Θεωρείται το πλέον απομονωμένο νησί στον κόσμο. Το όνομά του οφείλεται στον Ολλανδό θαλασσοπόρο Γιάκομπ Ρόγκεβεν, ο οποίος έφτασε εκεί το Πάσχα του 1722.
Τα πρώτα δείγματα ανθρώπινης παρουσίας στο νησί παρουσιάζονται γύρω στο 500 μ.Χ., καθώς λέγεται ότι τότε έφτασαν σε αυτό οι πρώτοι άποικοι με σχεδίες από τα νησιά Μαρκάσας της Γαλλικής Πολυνησίας. Παρόλα αυτά η ιστορία του τόπου ξεκινά επίσημα από το Πάσχα του 1722, όταν και έφθασε στο νησί ο Ολλανδός θαλασσοπόρος.

Το Νησί του Πάσχα είναι ηφαιστειογενές και προέρχεται από τα τρία τοπικά ηφαίστεια του νησιού. Γι αυτό και οι ακτές του είναι απόκρημνες, ενώ υπάρχουν και πολλά σπήλαια με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα.

Το κλίμα του χαρακτηρίζεται υποτροπικό, δηλαδή ηλιόλουστο και ξηρό. Οι θερμότεροι μήνες είναι κατά την περίοδο από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο, όταν η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους 23°C. Οι ψυχρότεροι μήνες είναι κατά την περίοδο από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, όταν η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται στους 18°C. Οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις εμφανίζονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Το νησί διαθέτει πυκνή βλάστηση αλλά περιορισμένη γεωργική εκμετάλλευση. Τα βασικότερα είδη που συγκαταλέγονται στις υπάρχουσες γεωργικές καλλιέργειες είναι οι πατάτες, η ζάχαρη, ο καπνός και τροπικοί καρποί.

Το Νησί του Πάσχα παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον εξαιτίας της ύπαρξης των μνημειακών διαστάσεων λαξευμένων μορφών, των ταφικών μνημείων και κτηρίων, τα οποία αποδίδονται σε γηγενείς αρχαιότερων εποχών. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν τα γιγάντια λίθινα αγάλματα ή μοάι, ύψους έως και 10m, πολλά από τα οποία είναι ημιτελή. Τα αρχαιότερα αγάλματα χρονολογούνται από τον 8ο αι. Το 1995 η UNESCO χαρακτήρισε την περιοχή (Εθνικό Πάρκο Ράπα Νούι) ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Χρήσιμα:

Η τοπική τους γλώσσα είναι η Ράπα Νούι, αλλά μιλάνε και ισπανικά.
Το πρώτο πράγμα που θα δείτε στο αεροδρόμιο είναι ντόπιους να σας περνάνε ένα λουλουδένιο περιδέραιο.
Κόστος ταξιδιού περί τα 5000€.
Πετάει μόνο η LAN airlines.

Add Comment