Λήμνος,το νησί του Ηφαίστου

limnos

Κάποια μέρα, πολύ πίσω στο Χρόνο, ο καλοκάγαθος θεός Ήφαιστος, έπειτα από μεγάλη εναέρια πορεία, έπεσε με μεγάλο γδούπο σε ένα ηφαιστειογενές και εύφορο νησί του Βορείου Αιγαίου, την Λήμνο.

Οι κάτοικοι, φιλόξενοι από τότε, τον βοήθησαν. Καθώς ήταν ο Θεός της Φωτιάς και του Σιδήρου, έστησε εργαστήρι στο νησί και προσέφερε ξεχωριστές υπηρεσίες σε θεούς και ανθρώπους. Οι άνθρωποι τον αγάπησαν και ονόμασαν την πιο μεγάλη πόλη του νησιού Ηφαιστεία, η οποία μαζί με την Μύρινα, έδωσε στο νησί την προσωνυμία Δίπολις.

Η ανθρώπινη παρουσία στη Λήμνο πρωτοεμφανίζεται το 12.000π.Χ. Στην περιοχή Λουρί, βρέθηκαν υπολείμματα δραστηριότητας τροφοσυλλεκτών. Οι περισσότερες όμως πληροφορίες που έχουμε για τους οικιστές του νησιού έρχονται από 6000 χρόνια πριν, από μια περιοχή κοντά στα Καμίνια. Εδώ οι κάτοικοι ανέπτυξαν εμπόριο και δημιούργησαν τη σπουδαία πόλη, την ξακουστή Πολιόχνη.

Πρόκειται για την αρχαιότερη οχυρωμένη πολιτεία της Ευρώπης. Η πόλη καταστράφηκε από σεισμούς πριν από 3500 χρόνια. Τότε ήρθαν στο νησί οι Σίντες, οι αγριόφωνοι Θράκες και ανέπτυξαν έναν σπουδαίο πολιτισμό.

Η λέξη Λήμνος, κατά μια εκδοχή είναι φοινικική και σημαίνει λευκή, λαμπερή. Αυτή είναι και η εικόνα που παρουσιάζει το νησί, ιδιαίτερα το χειμώνα, που οι άκρες των αφρισμένων κυμάτων καλύπτουν τις ακτές του. Η επικρατέστερη εκδοχή όμως είναι ότι σημαίνει νήσος των αιγοπροβάτων.

Η Λήμνος είναι το 8ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος, το 4ο νησί σε μήκος ακτογραμμών και το πεδινότερο νησί του Αιγαίου. Εδώ ιδρύθηκε το αρχαιότερο, παγκοσμίως, Βουλευτήριο.

Είναι ένα νησί με μοναδική φυσική κληρονομία, τοπία ιδιαίτερου φυσικού Κάλλους, γεωλογικούς σχηματισμούς που εντυπωσιάζουν, θερμές πηγές και ηφαιστειακά οικοδομήματα, δαντελωτές ακρογιαλιές και γραφικά λιμανάκια. Λόγω του μεγάλου αριθμού γεωλογικών-γεωμορφολογικών μνημείων, διάσπαρτων σε όλη την έκτασή της, γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί το Γεωπάρκο Λήμνου, σύμφωνα με τις οδηγίες και τα κριτήρια που έχει υιοθετήσει η UNESCO για ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.

Όταν κάποιος επισκέπτεται το νησί, δεν γίνεται να μην δοκιμάσει το ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο και περιζήτητο από την αρχαιότητα, Λήμνιο κρασί. Και ακόμη καλύτερα εάν το συνοδεύσει με φέτα Λήμνου

Η Λήμνος είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη του κόσμου, που ευδοκιμεί το «μοσχάτο Αλεξανδρείας».

Η Λήμνος ήταν από την αρχαιότητα ως και τον 19ο αιώνα, ξακουστή ως πατρίδα ενός ιαματικού πηλού με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, τη Λήμνια Γή.

Στα αρχαία χρόνια, η ανόρυξη του πηλού γινόταν από συγκεκριμένο σημείο του νησιού, μια φορά το χρόνο και μόνο από τους ιερείς του Ηφαίστου. Στη συνέχεια το σφράγιζαν, για να κατοχυρώσουν το γνήσιο του προϊόντος.

Αυτό αργότερα συνεχίστηκε από τον διοικητή του νησιού.

Χάρτης Λήμνου

limnos-big

Αξίζει να επισκεφτείτε στη Λήμνο

Ενετικό κάστρο Μύρινας

Χτισμένο στο απόκρημνο ακρωτήριο που χωρίζει στα δύο την πρωτεύουσα του νησιού, πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά κάστρα της Ελλάδας.

Στο λόφο του κάστρου ζουν ελάφια του είδους Dama Dama.

Βόρεια του κάστρου εκτείνεται ο Ρωμέικος γιαλός, και τα αρχοντικά των Αιγυπτιωτών, σημαντικό μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Λήμνου.

Στο βάθος του ορίζοντα διαγράφεται το Άγιο όρος.

Ο ήλιος δύει ακριβώς πάνω από την κορυφή του όρους, χαρίζοντας ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας

Φιλοξενείται σε ένα τριώροφο νεοκλασικό κτίριο, των αρχών του 20ου αιώνα.

Αρχαία Μύρινα

Προϊστορικός οικισμός, στη δυτική ακτή του νησιού, από τα αρχαιότερα δείγματα ανθρώπινης παρουσίας.

Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας Νέας Κουτάλης

Λαογραφικό Μουσείο Πορτιανού

Πολιόχνη

Αρχαιολογικός τόπος στην ανατολική ακτή της Λήμνου, κοντά στο χωριό Καμίνια.

*Ιερό της Αρτέμιδος

Καβείριο

Στη ΒΑ πλευρά του νησιού, στην περιοχή της Χλόης σε ένα εντυπωσιακό σημείο, βρίσκεται το Ιερό των Καβείρων, παιδιών του Ηφαίστου και της Καβειρούς, όπου τελούνταν τα Καβείρια μυστήρια.

Οι τελετές λατρείας και μύησης διαρκούσαν εννέα ημέρες. Κατά την διάρκεια των τελετών, έσβηναν όλες τις φωτιές στο νησί και έστελναν ένα πλοίο στη Δήλο, στο νησί του φωτοδότη Απόλλωνα, για να φέρει καινούργιο φως.

Λένε ότι οι μυημένοι αποκτούσαν δύναμη να αποφεύγουν τους κινδύνους, να πετυχαίνουν στις πιο αβέβαιες προσπάθειες και να νικούν τον εχθρό.

Επίσης λένε ότι ήταν αυστηροί στις τιμωρίες.

Λάτρευαν την μεγάλη Μητέρα, την μητέρα Γη και την αποκαλούσαν Ηλέκτρα, δηλαδή Λαμπρή, Στρατηγίδα και Ηγέτιδα.

Στα μυστήρια φαίνεται πως φανερώνονταν η γενική και απρόσωπη θεωρία για την θεότητα, τον Θεό ή Μεγάλο Πνεύμα.

Χορταρολίμνη-Λίμνη Αλυκή

Υδροβιότοπος Άγιος Ευστράτιος

Ξέρατε ότι…

  • Η Λήμνος συγκεντρώνει τους μεγαλύτερους σε έκταση υγροτόπους της Μεσογείου.
  • Ο κόλπος του Μούδρου είναι το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου.
  • Ο Όμηρος τον ονομάζει Ανεμόεσσα, λόγω των ισχυρών ανέμων που τη χτυπούν.
  • Ο μυθικός ήρωας Ιάσονας , στο ταξίδι του με την Αργώ προς την Κολχίδα, πόδισε τη Λήμνο λόγω κακοκαιρίας, έμεινε στο νησί 2 χρόνια και παντρεύτηκε την Βασίλισσα Υψιπύλη
  • Το Πένταθλο έχει πατρίδα του τη Λήμνο

Add Comment