Ουμπούντ-Μπαλί (UBUD)

ubud
Τον 8ο αιώνα, ένας Βουδιστής ιερέας από την Ιάβα, επισκέφτηκε το Μπαλί μαζί με τους οπαδούς του και επέλεξε την περιοχή του Ουμπούντ για διαλογισμό. Ένιωσε την μαγεία του και το ανακήρυξε Ιερό.

Και ήταν οι Ολλανδοί άποικοι που πρώτοι παρατήρησαν την έντονη καλλιτεχνική φύση των ανθρώπων του χωριού και τους ενθάρρυναν να «καλλιτεχνήσουν» περισσότερο. Έτσι το Ουμπούντ έγινε το κέντρο τους.

Ένα πολιτιστικό, καλλιτεχνικό κέντρο, στο κέντρο του Μπαλί, στην Ινδονησία, σε ένα απίθανο για εμάς σημείο στο χάρτη. Μια ολόκληρη πόλη αφοσιωμένη στην Τέχνη.

Το όνομα Ουμπούντ (Ubud) έρχεται από τη λέξη ubad, που σημαίνει φάρμακο. Πράγματι στις όχθες του Ιερού ποταμού Ayung βρίσκει κανείς ποικιλία βοτάνων με έντονες θεραπευτικές, για το σώμα, ιδιότητες. Αλλά εκτός από τα βότανα, σύμφωνα με τους παλιούς, εδώ υπάρχει και ένα πνεύμα οδηγός που μπορεί να θεραπεύσει την ψυχή, το μυαλό και την καρδιά.

Εδώ υπάρχει μαγεία

Και όπως όλα τα «θεραπευτικά» πράγματα, έχει και αυτό και τη σκοτεινή πλευρά του. Την μαγεία του τόπου κάποιοι τη χρησιμοποιούν ως δηλητήριο με στόχο τα αδύναμα μυαλά.

Εδώ υπάρχει και μαύρη μαγεία

Φτάνοντας στο Bali κατευθυνόμαστε 25χλμ βορειοανατολικά του Denpasar, της πρωτεύουσας του νησιού. Από την διαδρομή ακόμη, αρχίζουμε και νιώθουμε την μαγεία να μας τυλίγει. Το τοπίο είναι πανέμορφο. Περνάμε από αμέτρητα ριζοχώραφα, το ρύζι αποτελεί βασική τροφή για τους κατοίκους, από δάση με φοινικόδεντρα, από λόφους και κοιλάδες.

Μπαίνουμε στο χωριό. Λουλούδια εξωτικά, μεγάλα δέντρα banyan, ένα είδος συκιάς, ναοί περίτεχνα διακοσμημένοι, πλακόστρωτα δρομάκια, και οι περίφημες ¨πύλες¨ προς τις αυλές των σπιτιών. Εδώ οι άνθρωποι ζουν όπως πολλά χρόνια πριν.

Η διαμονή μας στο Ουμπούντ είναι ξεχωριστή. Όλα σχεδόν τα καταλύματα είναι πανέμορφα. Καταπράσινοι κήποι, μικρά σπιτάκια, τέλεια προσαρμοσμένα στον περιβάλλοντα χώρο, άψογη εσωτερική διακόσμηση και πολύ ευγενική και θερμή υποδοχή.

Οι άνθρωποι επισκέπτονται το μέρος αυτό για να κερδίσουν έμπνευση, να διαλογιστούν, να κάνουν yoga, να διδαχθούν την τέχνη του κοσμήματος, του χορού και της μουσικής, της ζωγραφικής. Κάποιοι έρχονται εδώ για μια εβδομάδα και δεν φεύγουν ποτέ.

Ίσως είναι η πρωινή δροσερή αύρα της εξοχής, ο φρέσκος αέρας, το πράσινο της φύσης που ξεκουράζουν την ανάσα.

Ίσως είναι οι ήχοι του gamelan, στους αμέτρητους θρησκευτικούς εορτασμούς των ντόπιων που νανουρίζουν την καρδιά

Ίσως τα φρέσκα φρούτα και η ποικιλία γεύσεων που αιχμαλωτίζουν το σώμα.

Όποιος και να είναι ο λόγος, το Ουμπούντ σε μαγεύει.

Ξέρατε ότι…

  • Το 2009 το Ubud ψηφίστηκε η καλύτερη πόλη στην Ασία
  • Είναι το ασφαλέστερο ίσως μέρος που έχετε βρεθεί
  • Η ζωή εδώ ξεκινάει στις πέντε το πρωί
  • Να είστε προετοιμασμένοι για τσιμπήματα κουνουπιών και συναντήσεις με σαύρες μεγαλούτσικες
  • Και μην ξεχνάτε το ηλιοβασίλεμα είναι γύρω στις 18.30

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

GOA GAJAH-ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΦΑΝΤΑ

Χρονολογείται στον 11ο αιώνα και λέγετε ότι χρησιμοποιήθηκε ως μοναστήρι. Οι τοιχογραφίες πάνω από την είσοδο απεικονίζουν έναν δαίμονα πλαισιωμένο από δυο αγάλματα. Μέσα στη σπηλιά υπάρχουν πολλά αγάλματα από μυθικά τέρατα.

THE BLANCO RENAISSANCE MUSEUM

Ο ANTONIO BLANCO, κατάγεται από την Καταλονία, παρόλο που γεννήθηκε στην Μανίλα το 1911. Επισκέφθηκε το Μπαλί το 1952, παντρεύτηκε μια διάσημη μπαλινέζα χορεύτρια και εμπνεύστηκε από την μαγευτική εικόνα του τόπου και των ανθρώπων.

MONKEY FOREST

Το Άγιο Δάσος των Πιθήκων και ο ναός Alas Kedatan Taman Ayun- βρίσκεται στο κέντρο μιας δωδεκάδας παγόδων, περικυκλωμένων από μια τεχνική λιμνούλα. Στο δάσος των πιθήκων ζουν χιλιάδες παράξενοι εξημερωμένοι πίθηκοι.

NEKA MUSEUM

Βόρεια του UBUD, στο SANGGINGAN βρίσκεται το μουσείο αυτό, με εκθέματα Μπαλινέζικης τέχνης από όλες τις περιόδους.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

TUTMAK WARUNG

BALI SPIRIT CAFÉ

LOTUS RESTAURANT

CASA LUNA

WAYAN’S CAFÉ

Add Comment